Odvolání Ševčíka: Ani zdůvodnit to nedokázal, říkají právníci. U soudu velká šance

14.12.2023 20:30 | Zprávy

Rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák ve středu rozhodl o odvolání děkana národohospodářské fakulty Miroslava Ševčíka. Ten se chce bránit soudní cestou a označuje rozhodnutí rektora za politicky zaměřené. Co na to čeští politici? Padla upozornění o možném výsledku soudu, totalitních praktikách, ale i uvítání s tím, že k odvolání mělo dojít dávno.

Odvolání Ševčíka: Ani zdůvodnit to nedokázal, říkají právníci. U soudu velká šance
Foto: Repro ČT
Popisek: Miroslav Ševčík v Událostech komentářích

Rektor VŠE Dvořák se rozhodl odvolat děkana Miroslava Ševčíka. Rektor to odůvodňuje mimo jiné dlouhodobým poškozováním zájmu školy. Rozhodnutí bude pravomocné po doručení Ševčíkovi. Ten odmítl dokumenty k podpisu včetně rozhodnutí o odvolání převzít osobně. Dvořák o svém postupu informoval média na tiskové konferenci.

Rektor Ševčíkovi vytýká podle něj nevhodné vystupování na veřejnosti. Dopad Ševčíkových veřejných vyjádření je podle něj zásadním důvodem pro odvolání, protože poškozovala dobré jméno fakulty. Dvořák řekl, že kdyby Ševčíka neodvolal, mělo by to pro školu mnohem závažnější dopady. Zdůraznil, že rozhodnutí není podmíněno Ševčíkovými politickými názory. Nicméně také jako důvod uvedl, že Ševčík měl na loňské demonstraci „nevhodné výroky o panu premiérovi“.

Ševčík mediálním zástupcům později sdělil, že rozhodnutí rektora VŠE považuje za nezákonné a jednoznačně politicky zaměřené. Někteří politici ze stran vládní pětikoalice si mnou ruce, jiní krok označují za politické rozhodnutí.

ParlamentníListy.cz v rámci ankety požádaly politiky z celého spektra o komentář k Ševčíkově sesazení včetně zhodnocení, zda jde o chybný, či správný krok.

„Je to kompetence rektora. Ten by měl na tuto otázku odpovídat společně s univerzitním senátem. Nesou za své rozhodnutí plnou odpovědnost a my politici bychom se do těchto rozhodnutí bez znalosti případů neměli míchat,“ uvedl lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Podle poslance SPD Radovana Vícha se jedná o politické rozhodnutí. „Pokud se někdo o někom vyjadřuje na akademické půdě, tak musí být jeho názory chápány jako součást akademické svobody názorů. Nelze nikoho odvolávat z funkce děkana, pokud sem byl zvolen akademickým senátem na základě splněných kvalifikačních předpokladů. Předpokládám, že pokud se bude Miroslav Ševčík soudit, má velkou šanci na úspěch,“ věří Vích.

„Zaslechla jsem od rektora VŠE zdůvodnění odvolání děkana Miroslava Ševčíka. Prý se měl ‚nevhodně vyjadřovat o panu premiérovi‘. Štípněte mě někdo, prosím,“ uvedla k případu šéfka poslanců ANO Alena Schillerová.

„No vidíte, a já jsem si myslel, že univerzity jsou svobodomyslné,“ komentoval Ševčíkovo odvolání senátor Tomáš Jirsa z ODS.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kdyby, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejipi , 15.12.2023 5:11:33
vulgárně nadával premiéru Babišovi, tak byl ještě povýšen. To je ta liberální demokracie v přímém přenosu. Děkuji nechci. Doufám, že po příštích volbách tito vlezdoprdelkové ochutnají svoji medicínu.

|  20 |  0

Další články z rubriky

„Vlastizrada.“ Munice pro Ukrajinu místo pomoci zemědělcům? Piráti narazili

16:52 „Vlastizrada.“ Munice pro Ukrajinu místo pomoci zemědělcům? Piráti narazili

Piráti vymysleli nový plán pro Evropský parlament, který ještě ani nebyl oficiálně zvolen. Závazek p…